Wat veroorzaakt een aanval?

25 | 11 | 22

Wat veroorzaakt een aanval?

Soms kan de aanvalsactiviteit toenemen door een verandering van medicatie of een gemiste diagnose. In andere gevallen kan iemand aanvalsactiviteit uitlokken door een reeks gebeurtenissen die de activiteit doen toenemen. Wat uitlokt een aanval? Triggers kunnen bij sommige mensen met epilepsie een aanval uitlokken. Deze triggers verschillen vaak van persoon tot persoon [...]

Soms kan de aanvalsactiviteit toenemen door een verandering van medicatie of een gemiste diagnose. In andere gevallen kan iemand aanvalsactiviteit uitlokken door een reeks gebeurtenissen die de activiteit verhogen.

Wat veroorzaakt een aanval?

Triggers kunnen bij sommige mensen met epilepsie een aanval uitlokken. Deze triggers verschillen vaak van persoon tot persoon, waarbij de meest voorkomende triggers vermoeidheid en slaapgebrek, stress, alcohol en het niet controleren van medicatie zijn. Voor de meerderheid kunnen de triggers worden herkend en verminderd, waardoor de kans op een aanval afneemt. Het kennen en begrijpen van een verband tussen verhoogde aanvalsactiviteit kan helpen om het aantal episodes te verminderen zodra het verband is gecorrigeerd.

Wat is het verschil tussen een oorzaak en een trigger?

Triggers voor aanvallen zijn niet hetzelfde als de oorzaak van een aanval. Oorzaken kunnen genetisch zijn of het gevolg van structurele schade aan de hersenen, terwijl een trigger een zich herhalende actie is die leidt tot een toenemend patroon van aanvallen.

Oorzaken of trigger?

Epilepsie kan zich op elk moment van het leven ontwikkelen, waardoor het moeilijk is om uit te zoeken hoe de aanvalsactiviteit van een persoon is begonnen. De activiteit zelf wordt veroorzaakt door schade in de hersenen. Een aanval kan echter pas plaatsvinden als een trigger zoals stress, slecht slapen of alcohol een aanval stimuleert.

Hoe kunnen de triggers van een aanval worden verminderd?

Aanvallen kunnen onder controle worden gehouden met de juiste medicatie en levensstijl. Begrijpen wat je aanvallen triggert is de beste manier om ze te verminderen voor een gezonder leven.

De meest voorkomende oorzaken zijn de volgende;

Vermoeidheid & slechte slaapkwaliteit: In sommige gevallen is slecht slapen in verband gebracht met een toename in aanvalsactiviteit. Een nacht met verstoorde slaap kan de aanvalsactiviteit overdag beïnvloeden. Ook mensen bij wie epilepsie is vastgesteld, kunnen een verstoorde slaap hebben of een aanval overdag kan van invloed zijn op de volgende paar nachten slaap. Het wordt aanbevolen om 8 uur slaap te krijgen en een tijd af te spreken om naar bed te gaan en wakker te worden om een gezonde 'lichaamsklok' in te stellen.

Dagelijkse stress: De delen van de hersenen die de stressrespons regelen zijn ook vaak betrokken bij epilepsie. Het is dus niet moeilijk voor te stellen hoe stress een rol kan spelen bij het uitlokken van aanvallen of het ontwikkelen van epilepsie. Stress kan verschillende mensen op verschillende manieren beïnvloeden. Sommige mensen met epilepsie merken dat ze tijdens periodes van stress meer kans hebben op aanvallen. Dit kan vooral het geval zijn als de stress zich over een langere periode voordoet. Andere mensen met epilepsie hebben niet op dezelfde manier last van stress.

Alcohol: Alcohol zelf is geen aanleiding voor epilepsieaanvallen en heeft ook geen invloed op de meeste medicijnen, dus een drankje of twee in een sociale situatie is niets om je zorgen over te maken. Het risico begint wanneer iemand een zware drinker wordt en afhankelijk wordt van alcohol. Zware consumptie kan de effectiviteit van de medicatie verminderen, wat kan leiden tot een geïnduceerde aanval. Daarentegen kan het verwijderen van alcohol leiden tot status epilepticus - langdurige aanvallen die meer dan vijf minuten kunnen duren, waardoor het lichaam ernstig gevaar loopt.

Onvoldoende medicatiebewaking: Als iemand bij de meeste aandoeningen voortdurend vergeet zijn medicatie in te nemen, kunnen de aanvallen toenemen of kort na elkaar optreden, waardoor er geen tijd is voor herstel. Als je ervoor zorgt dat de medicatie wordt gecontroleerd, verminder je dit risico volledig.

Wat moet je doen als je aanvallen opmerkt?

Als je een toename in aanvalsactiviteit ervaart, raden we je aan contact op te nemen met je zorgverlener. Je kunt veranderingen in je levensstijl noteren, bijvoorbeeld een gebrek aan een gezond slaappatroon of een zware borrel in het weekend. Dit zal je arts helpen om te begrijpen of je aanvallen worden veroorzaakt of dat het een ander probleem is.

 

Geschreven door Nico De Wilde