Waarom hart- en vaatziekten erkend worden als factoren voor vallen bij oudere volwassenen

25 | 11 | 22

Waarom hart- en vaatziekten erkend worden als factoren voor vallen bij oudere volwassenen

Het verband tussen hart- en vaatziekten en vallen Vanaf 60 jaar en ouder neemt het risico op vallen toe door de escalatie van leeftijdsgerelateerde ziekten. Het is dus in ons belang om te begrijpen welke categorieën van hart- en vaatziekten ons risico kunnen verhogen, de redenen waarom ons risico verhoogd is, gevolgd door valpreventiestrategieën die [...]

Het verband tussen hart- en vaatziekten en vallen

Vanaf 60 jaar en ouder neemt het risico op vallen toe door de escalatie van leeftijdsgerelateerde ziekten. Het is dus in ons belang om te begrijpen welke categorieën van hart- en vaatziekten ons risico kunnen verhogen, de redenen waarom ons risico verhoogd is en valpreventie strategieën die ons kunnen behoeden voor een verwondende val.

Overzicht: hart- en vaatziekten

Hart- en vaatziekten zijn een klasse van ziekten die de structuur of functie van het hart of de bloedvaten aantasten en afhankelijk van de aandoening milde tot ernstige symptomen bij de patiënt veroorzaken.

Veel voorkomende aandoeningen die in verband worden gebracht met een verhoogd risico op vallen zijn de volgende:

1. Hartritmestoornissen (ook bekend als een onregelmatige hartslag)

2. Orthostatische hypotensie (een aandoening die de bloeddruk beïnvloedt)

3. Structurele hartaandoening (als gevolg van slijtage van het hart)

Elk van de bovenstaande aandoeningen kan duizeligheid, verlies van gezichtsvermogen, licht gevoel in het hoofd, wat het lopen en het evenwicht kan beïnvloeden, en in sommige gevallen kan leiden tot bewustzijnsverlies, veroorzaken.

Hoe bescherm je jezelf tegen een val?

Afhankelijk van de ernst van de aandoening kan het nodig zijn om valpreventie strategieën voor te bereiden die je HIER in onze valpreventiegids kunt vinden.

In sommige ernstigere gevallen kan hoofdbescherming van vitaal belang zijn om de persoon te beschermen tegen een fatale val. Om te zien of hoofdbescherming in jouw situatie nodig is, kun je HIER onze gids voor beschermende hoofddeksels bekijken.

 

Geschreven door Leanne Coop