Veelvoorkomende Misvattingen over Epilepsie

07 | 08 | 24

Veelvoorkomende Misvattingen over Epilepsie

Leer meer over veelvoorkomende misvattingen over epilepsie en hoe Ribcap's beschermende helmen voor epilepsieaanvallen de veiligheid en levenskwaliteit van mensen met epilepsie kunnen verbeteren.

Wat is Epilepsie?

  
Epilepsie is een neurologische aandoening die wordt gekenmerkt door terugkerende aanvallen, waaraan wereldwijd miljoenen mensen lijden. De aanvallen ontstaan door een plotselinge tijdelijke kortsluiting in de hersenen. Epilepsie kent verschillende vormen en verschillende soorten aanvallen.
   
Ondanks dat epilepsie veel voor komt, zijn er nog steeds mythes en misvattingen over epilepsie in de gemeenschap. Wegens een gebrek aan bewustzijn over epilepsie, kan dit leiden tot onbegrip en stigmatisering.
  

5 Mythes over Epilepsie


1. Epilepsie is een zeldzame aandoening.
Dit is niet waar. Epilepsie is geen zeldzame aandoening en komt voor bij 1 op de 100 mensen. Het is één van de meestvoorkomende neurologische aandoeningen. Er zijn verschillende soorten epilepsie en Iedereen kan het krijgen, ongeacht de leeftijd (EpilepsieLiga).

2. Een aanval ziet er altijd hetzelfde uit.
Dit is niet waar. Aanvallen kunnen sterk variëren tussen personen en kunnen zelfs verschillen bij dezelfde persoon in de loop van de tijd. Een aanval kan in de vorm van een stuiptrekking zijn, een plotseling schok, staren of ander vreemd gedrag zijn. Het type van aanval hangt af van welk deel in de hersenen is aangetast. Epilepsie is dus een individuele aandoening. Epilepsie is uniek voor elk persoon en de behandeling moet worden afgestemd op de individuele behoeften (Epilepsy Foundation).

3 Als je epilepsie hebt, mag je niet rijden.
Dit is niet waar. Het klopt wel dat epilepsie iemands rijvaardigheid kan beïnvloeden, maar als je na een bepaalde periode geen aanvallen meer hebt en je voldoet aan de medische en wettelijke voorwaarden, kan je ook met Epilepsie een tijdelijk rijbewijs krijgen (Epilepsy Foundation).
  
Er is telkens een grondige medische evaluatie nodig waarbij de arts gaat beoordelen of het voor iemand met epilepsie veilig is om te rijden. De arts kan ook beperkingen op je rijbewijs leggen zoals enkel overdag rijden, niet op de autosnelweg rijden of maximaal 50 km rijden. Er zullen regelmatig medische controles zijn om te kijken of men in aanmerking blijft komen voor een rijbewijs.
  
Wanneer iemand een epileptische aanval heeft, wordt het rijbewijs afgenomen en mag deze persoon niet meer rijden tot er opnieuw een medische keuring heeft plaats gevonden.
  
Let wel op want de regels kunnen sterk verschillen van land tot land! Of je mag rijden hangt dus sterk van de mate waarin iemand de aanvallen onder controle heeft en het soort aanvallen dat deze persoon ervaart.

4. Tijdens een aanval kan je je tong eraf bijten.
Dit is niet waar. Tijdens sommige soorten epileptische aanvallen, vooral tonisch calorische aanvallen, kunnen de spieren van het lichaam onverwachts samentrekken. Dit kan er toe leiden dat de kaakspieren samentrekken en dat zo iemand op zijn tong of de binnenkant van de wangen bijt. De kans om je tong er volledig af te bijten tijdens een epileptische aanval is zeer klein (EpilepsieLiga).
  
Daarnaast is het fysiek onmogelijk om je tong in te slikken tijdens een aanval. Het is belangrijk om ook niks in de mond te stoppen van de persoon die een aanval heeft, want de persoon heeft op dat moment geen controle over zijn spierbewegingen. Hij zou op het voorwerp kunnen bijten, zijn tanden breken of zijn mond/kaak verwonden.
  
Wat kan je wel doen als een persoon met epilepsie een aanval heeft?
- Blijf rustig en probeer de persoon voorzichtig op de grond te leggen om verwondingen te voorkomen.
- Leg iets zacht onder het hoofd zodat het hoofd beschermd blijft.
- Doe voorwerpen weg waaraan de persoon zich kan bezeren bij wilde bewegingen.
- Houd de schokken of wilde bewegingen niet tegen.
- Steek niets in de mond of probeer de mond van de persoon niet open te houden. Dit kan anders leiden tot meer verwondingen.
- Als de aanval voorbij is, leg de persoon voorzichtig op zijn zij om te voorkomen dat hij stikt in speeksel of braaksel.
  
5. Als iemand een aanval heeft, moet hij of zij altijd naar het ziekenhuis.
Dit is niet volledig waar. Niet bij elke aanval moet de persoon naar het ziekenhuis. In de meeste gevallen heeft de persoon tijd nodig om te rusten en te herstellen na een aanval. Als je de persoon die een aanval heeft niet kent, dan kan je het best een ambulance bellen omdat je niet weet wat voor soort aanval die persoon heeft (Epilepsy Foundation).
  
In enkele gevallen is het wel belangrijk om onmiddellijk de ambulance te bellen:
  
- Als de aanval langer dan 5 minuten duurt.
- Als er onmiddellijk een tweede aanval volgt.
- Als de persoon niet bij bewustzijn komt na de aanval.
  

Hoe Ribcap Mensen met Epilepsie Kan Helpen

  
Bij Ribcap begrijpen we het belang van hoofdbescherming voor mensen met epilepsie. Onze beschermende helmen zijn ontworpen om comfort en bescherming te bieden tijdens een aanval die kan leiden tot een hoofdletsel. Ribcap helmen zijn ontwerpen om een val te absorberen en te verminderen.
  
Onze beschermende helmen voor een aanval zijn ontworpen om de actieve levensstijl en de levenskwaliteit van mensen met epilepsie te stimuleren. Je kan de helm een hele dag dragen doordat ze weinig wegen en het comfort dat ze bieden. Er zijn ademende materialen gebruikt dat er voor zorgt dat er ventilatie tussen de padding is.
  
Elke Ribcap ziet er stijlvol uit. Ze zijn bedoeld om eruit te zien als normale mutsen, petten en om stigmatisering tegen te gaan. Er zijn verschillende stijlen en kleuren zo kan elke persoon met epilepsie het model kiezen dat bij zijn of haar persoonlijkheid en stijl past.
   
    

Referenties:

Geschreven door Nico De Wilde