Omvallen - Susan's Ribcap verhaal

12 | 06 | 24

Omvallen - Susan's Ribcap verhaal

Toen ik opgroeide in Brooklyn, viel ik regelmatig op weg naar school. Ondanks het feit dat ik op de middelbare school mijn metrobalans onder de knie kreeg, viel ik weer toen ik 30 was. Toen ik in 2005 de diagnose MS kreeg, nam het aantal valpartijen toe, wat leidde tot een traumatisch hersenletsel in 2019. Beschermende mutsen van Ribcap zijn sindsdien essentieel geworden voor mijn veiligheid.

Geschreven door Susan Crane, Londen

Er lagen vijf straten tussen ons huis en mijn lagere school in Brooklyn, New York. In zo'n korte wandeling is het opmerkelijk hoe vaak ik op weg van of naar school ben gevallen. Er waren ofwel erg slechte trottoirs of ik was uitzonderlijk onhandig - misschien was het een combinatie van factoren. Mijn vader lapte mijn wonden 's nachts op - soms maakte hij een smiley met het fel oranje ontsmettingsmiddel dat hij gebruikte. Ik had veel snijwonden en littekens op mijn knieën.

Ik ging naar de middelbare school in Manhattan, dus ik nam elke dag de metro naar school. Ik kreeg zelden een zitplaats tijdens het spitsuur, dus ik werd erg goed in balanceren zonder me aan de handgrepen vast te houden. Ik was trots op deze prestatie, dus ik was verbaasd toen ik later ontdekte dat ik niet zo goed kon balanceren. Ik herinner me dat ik jaren geleden met kerstmis de metro van New York nam met mijn broers en zussen en onze jonge kinderen. Ik probeerde mijn slimme evenwichtsoefening in de metro na te doen toen het jammerlijk mislukte en ik op de grond viel. Mijn gewoonte om op de stoep te vallen keerde terug toen ik halverwege de 30 was. Het verraste me altijd. Ik herinner me dat ik een keer probeerde over te steken met mijn toen driejarige dochter en haar scooter. Ik stak de weg over - scooter en dochter in de hand - toen we allebei midden op de weg omvielen. Dat was best angstaanjagend. Het was zeker een wake-up call. Ik herinnerde me toen dat ik plat was gevallen in een Londense bus toen ik zwanger was van mijn dochter. Ik vraag de chauffeur nu om te wachten tot ik zit voordat ik vertrek.

Mijn volwassen ervaring met vallen betekende dat ik meestal onaangedaan was toen ik regelmatig begon te struikelen op de stoep in Londen. Dit gebeurde lang voor mijn diagnose van multiple sclerose in 2005. Nadat ik de diagnose had gekregen, lette ik meer op mijn valpartijen. In het jaar dat ik de diagnose kreeg, voordat ik voor het eerst MS-symptomen merkte, was ik zwaar gevallen op de stoep toen ik uitgleed op ijs. Kort daarna kreeg ik wat ik nu weet mijn eerste terugval was.

Toen de diagnose eenmaal was gesteld, veranderde mijn lopen aanvankelijk niet, maar na een zware terugval in 2008 functioneerde mijn rechterbeen bijna niet meer. Het werd beter na acupunctuur (ik was toen buiten Groot-Brittannië). Ongeveer twee jaar daarna struikelde ik op mijn werk boven en beschadigde mijn knie ernstig (gescheurde meniscus). Ergens daarna ging mijn lopen langzamer en ontwikkelde ik wat ik nu 'vermoeiende voetafwikkeling' noem. Ik viel relatief regelmatig - op een gegeven moment schatte ik dat ik 12 keer per jaar viel. Het kan meer zijn geweest. Ik werd een beetje zelfvoldaan en zei dat ik goed was in vallen omdat ik me realiseerde wat er gebeurde en mijn ledematen ontspande. Ik heb niets gebroken tot mei 2018; toen brak ik mijn vinger behoorlijk. Ik was niet zo bang om te vallen omdat ik altijd op mijn buik viel. Toen, in december 2019, was ik zoals gewoonlijk 's ochtends onze hond aan het uitlaten. Helaas werd hij opgewonden door een duif, een eekhoorn, de plaatselijke kat - iets. Ik weet niet wat het was, want ik viel achterover op mijn hoofd en klapte op het asfalt.

Gelukkig keek mijn buurvrouw uit haar raam toen ik viel en zij belde een ambulance. Ik woon op 5 minuten van een uitstekend tertiair ziekenhuis met een grote traumacentrale, dus hoewel ik een traumatisch hersenletsel (TBI) opliep, werd ik goed verzorgd (drie weken lang) en herstelde ik gelukkig goed. Terwijl ik op de Intensive Care lag, vroeg mijn partner zich hardop aan onze dochter af of er geen mensen waren die hoofddeksels maakten die eruit zagen als gewone hoeden, maar die bescherming op helmniveau boden voor mensen met evenwichtsproblemen of andere problemen waardoor ze kwetsbaar zijn om te vallen. Mijn dochter vond toen Ribcap online, maar vertelde me er helaas niets over.

Vijftien maanden na het breken van mijn vinger en 8 maanden na mijn eerste TBI, was ik op een landweggetje in het donker en ik struikelde en viel achterover, waarbij ik mijn hoofd opnieuw op het asfalt stootte. Deze keer deed de ambulance er langer over en het plaatselijke streekziekenhuis was veel verder weg. Gelukkig werd ik overgebracht naar een tertiair ziekenhuis in Bristol en herstelde ik heel goed van een tweede TBI. Na mijn tweede val bestelde ik mijn eerste Ribcap online - degene die eruitziet als een baseballpet of een rijhelm. Later bestelde ik de winterversie en de zomerversie. Ik draag een van mijn Ribcap helmen elke keer als ik het huis verlaat. Ik ben een paar keer gevallen sinds mijn TBI's, maar altijd met mijn gezicht naar voren. Twee weken geleden ben ik echter buiten op mijn achterhoofd gevallen; gelukkig droeg ik mijn Ribcap. Door die ervaring weet ik hoe essentieel het voor mij is om nooit te stoppen met het dragen van mijn Ribcap mutsen als ik naar buiten ga. Na die val voelde de achterkant van mijn hoofd even pijnlijk aan, maar ik stond snel weer op. Ik ging op weg met zo'n opluchting en dankbaarheid dat ik mijn Ribcap muts droeg. Ik had geen bewijs nodig dat het werkt, maar het was enorm geruststellend om het te hebben.

Poor footpad

Geschreven door Nico De Wilde