Actief blijven als senior

16 | 04 | 24

Actief blijven als senior

Ontdek het plezier en de voordelen van een actieve levensstijl met onze gids voor senioren. Leer meer over de voordelen van lichaamsbeweging en ontdek praktische tips om dagelijkse activiteiten en hobby's in uw routine op te nemen. Ontdek hoe hulpmiddelen zoals Rollz rollators uw mobiliteit en onafhankelijkheid veilig kunnen vergroten.

Bewegen is goed voor iedereen én er staat geen leeftijd op. Zo is het bewezen dat actieve ouderen o.a. beter slapen, een sterker immuunsysteem hebben en ook meer levenskwaliteit genieten. En geloof ons: dat zullen de mensen rond je écht merken. Want wie actief blijft, zit beter in zijn vel en voelt zich gelukkiger.
   

De voordelen van voldoende beweging

Voldoende beweging heeft heel wat gunstige effecten blijkt uit onderzoek. Deze effecten nemen toe naarmate je meer beweegt. In deze paragraaf worden de positieve effecten van bewegen uitgebreid besproken.
   
Geeft energie: je hebt een voldaan gevoel wanneer je je lichaam en brein gebruikt. Dit komt omdat de stof endorfine tijdens het bewegen in de hersenen wordt vrijgemaakt. Deze stof, ook wel het gelukshormoon genoemd, zorgt ervoor dat je je beter gaat voelen, je meer ontspannen bent, je je tevreden voelt en een vermindering van stress, angst en depressie ervaart.
   
Verbeterde fysieke gezondheid: regelmatig bewegen is één van de beste manieren om gezonder te worden. Het is goed voor je hart, bloedvaten en longen. Het vermindert ook de kans op chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker. Daarnaast is er een kleiner risico op botbreuken en de loopvaardigheid en spierkracht worden beter.
   
Stimuleert de hersenen: bewegen is goed voor je geheugen, je concentratie en hoe snel je informatie verwerkt. Dit zou komen doordat beweging de hart en bloedvaten stimuleert en de hersenen zijn een orgaan met veel bloedvaten.
   
Verbetert het dagelijks leven: het huishouden, koken, tuinieren, boodschappen halen zijn voor veel mensen op oudere leeftijd lastigere taken. Door te bewegen verbetert de spierkracht, de loopvaardigheid en is de kans kleiner om te vallen.
   
Zorgt voor sociale contacten: wanneer je beweegt in groepsverband, vergroot en/of onderhoud je je sociale contacten. Voor velen geldt dat bewegen in groepsverband bijdraagt aan het plezier dat aan bewegen wordt beleefd. Deze sociale interactie draagt bij aan een gevoel van samenhorigheid en kan helpen tegen eenzaamheid.
   
Betere kwaliteit van het leven: een actieve levensstijl stelt je in staat om activiteiten te doen die je leuk vindt en om deze zelfstandig uit te voeren. Dit leidt tot een gelukkiger en voldoening gevend leven.
   

Tips om een actieve levensstijl te behouden

Er zijn heel wat activiteiten die je kunnen helpen om een actieve levensstijl te behouden. Door deze activiteiten toe te passen in je leven, bewaar je een actieve levensstijl en geniet je van een gezonder en gelukkiger leven als senior.
   
Dagelijks activiteiten: door te koken, in de tuin te werken, boodschappen te doen, schoon te maken of naar de markt te gaan ben je in beweging.
   
Neem tijd voor de dingen waarvan je houdt: ga na wat je leuk vindt en investeer in deze activiteiten. Plan een uitstapje naar het park of het stad, verken nieuwe locaties en neem deel aan nieuwe activiteiten zoals een tentoonstelling of een lokaal evenement.
 
Vrijwilligerswerk: je kan ook vrijwilligerswerk doen in een ziekenhuis, een school, een voedselbank of een dierenasiel. Daarnaast kan je ook helpen op evenementen in de buurt. Zo draag je bij aan de gemeenschap, ben je actief bezig en kom je in contact met anderen.
 
Sporten: zwemmen, wandelen, fietsen, dansen, golven zijn populaire sporten bij ouderen. Deze sporten kan je ook altijd in groepsverband te doen. Daarnaast bieden sommige fitnessen ook groepslessen aan voor senioren. Ga dus op zoek naar een sportvereniging in de buurt om je lid te maken.
 
Hobby's: vind een hobby die je leuk vindt en maak hier tijd voor. Zo kan je een passie hebben voor bloemschikken en kan je wekelijks naar een workshop gaan. Tijdens deze workshop ben je in beweging en zijn je hersenen actief aan het werken. Zo kan je je aansluiten bij een club, kom je in contact met (nieuwe) mensen en leer je nieuwe vaardigheden.
 
Verenigingen: je kan ook lid worden van een vereniging. Zo bestaan er heel wat wandel -en fietsgroepen. Ook zijn er leesclubs, kookclubs en knutselgroepen.
 
Blijf bijleren: train je hersenen door het oplossen van puzzels of raadsels. Blijf mentaal ook actief door een boek te lezen, een gezelschapsspel te spelen, je te verdiepen in een nieuwe cursus, deel te nemen aan quiz of een muziekinstrument te bespelen.
   

Hulpmiddelen die je helpen en beschermen bij een actieve levensstijl

Natuurlijk komen er heel wat risico's bij een actieve levensstijl als senior kijken. Je wordt elke dag wat ouder en het risico om te vallen blijft bestaan. Er zijn tal van hulpmiddelen die je als senior kan gebruiken om je actieve levensstijl en onafhankelijkheid te bewaren.
   
Zo kunnen wandelstokken het evenwicht bewaren en het risico op vallen minderen. Looprekken of rollators bieden ook ondersteuning en stabiliteit voor senioren. Rollz staat bekend om haar kwaliteitsvolle rollators die functionaliteit en stijl combineren. Senioren kunnen met Rollz genieten van een actieve levensstijl met comfort en gemak. Met deze rollators kan je dagelijks bewegen, ben je onafhankelijk en verbeter je je mobiliteit. Daarnaast is een seniorenalarm een goed hulpmiddel voor senioren die alleen wonen. Deze valalarmen worden aan de pols gedragen waardoor gebruikers snel hulp kunnen inroepen in geval van een noodsituatie. Als laatste zijn veilige en comfortabele kleding ook een must voor je actieve levensstijl: schoenen met antislip zolen zorgen voor extra grip en kunnen uitglijden voorkomen. En onze modieuze beschermende Ribcap helmen hebben een ademend vermogen en zijn licht waardoor je deze beschermende helm een hele dag comfortabel kan dragen.
   
Samenvattend is een actieve levensstijl voor senioren van essentieel belang voor een betere fysieke en mentale gezondheid. Het uitvoeren van hobby's en sporten, lid worden van een vereniging of vrijwilligersclub, blijven bijleren en tijd investeren in de dingen die je graag doet bevorderen een actieve levensstijl. Met verschillende medische hulpmiddelen kun je jezelf beschermen als je een actieve levensstijl hebt en het risico loopt om je te verwonden.
     
Geschreven door Nico De Wilde