Ribcap's samenwerking met MS Society UK

04 | 09 | 24

Ribcap's samenwerking met MS Society UK

Ontdek Ribcap's samenwerking met MS Society UK om MS patiënten te ondersteunen. Ontdek de soorten, symptomen en behandelingen van MS en zie hoe Ribcap en MS Society UK samenwerken om de MS-gemeenschap te versterken en te verbinden.

Leven met Multiple Sclerose (MS) brengt dagelijkse uitdagingen met zich mee, maar met de juiste ondersteuning en middelen kunnen mensen een goed en actief leven leiden. Ribcap, bekend om zijn innovatieve en stijlvolle hoofdbescherming, is trots op de samenwerking met de MS Society UK. MS Society Uk is een (non for profit) liefdadigheidsinstelling die zich inzet voor MS-patiënten.

Wat is Multiple Sclerosis (MS)?

  •   
Multiple sclerose (MS) is een aandoening die je hersenen en ruggenmerg aantast. Bij MS is het omhulsel dat je zenuwen beschermt (myeline) beschadigd. Dit veroorzaakt een reeks symptomen zoals wazig zien en problemen met bewegen, denken en voelen.

MS is een chronische aandoening. Er zijn behandelingen en specialisten die je kunnen helpen om de aandoening en symptomen onder controle te houden.

Vormen van MS

  • - Relapsing remitting MS
  • - Primary progressive MS
  • - Secondary progressive MS

Ms is bij iedereen anders. Twee personen met hetzelfde type MS, kunnen verschillende symptomen hebben.

1. Relapsing remitting MS (RRMS)
Relapsing remitting MS is de meest voorkomende vorm van MS. Je ervaart duidelijke aanvallen van symptomen (relapses), gevolgd door periodes van gedeeltelijk of volledig herstel (remissie). Je handicap wordt niet erger tussen de aanvallen, maar na elke aanval kan het erger worden dan daarvoor. Naarmate de tijd verstrijkt, vindt je lichaam het moeilijker om de schade te herstellen die elke aanval met zich meebrengt.

2. Secondary progressive MS (SPMS)
Secondary progressive is een stadium van MS dat bij veel mensen volgt op relapsing remitting MS. Bij SPMS nemen de symptomen en beperkingen geleidelijk toe, zonder duidelijke aanvallen of remissies. Sommige mensen ervaren nog steeds terugvallen, maar de algemene trend is een voortdurende achteruitgang van de neurologische functie.

Secondary progressive MS kan moeilijk te diagnosticeren zijn. Om deze diagnose te krijgen, moet je in het verleden terugvallen hebben gehad en moet je handicap nu al minstens zes maanden achteruitgaan. De verslechtering mag geen verband houden met een terugval die je hebt gehad.

3. Primary progressive MS (PPMS)
Primary Progressive MS (PPMS) wordt gekenmerkt door een langzame maar gestage verslechtering van neurologische functies vanaf het begin van de ziekte, zonder duidelijke aanvallen of remissies. De diagnose wordt meestal gesteld bij mensen in de 40. Ongeveer 10-15% van de mensen met MS heeft PPMS. Deze vorm van MS verschilt van de andere omdat er geen duidelijke terugvallen zijn, en de progressie van de ziekte kan variëren van snel tot langzaam.

MS Symptomen en tekenen

Er zijn veel verschillende MS-symptomen, maar niet iedereen zal ze allemaal ervaren. Hieronder een lijst van de verschillende symptomen:
  •   
  • - Vermoeidheid
  • - Gevoelloosheid en tintelingen
  • - Evenwichtsverlies en duizeligheid
  • - Stijfheid of spasmen
  • - Tremor: trillen van armen en handen tijdens activiteiten
  • - Pijn
  • - Blaas- en darmproblemen
  • - Gezichtsproblemen
  • - Problemen met geheugen en denken
  •   
MS-symptomen komen en gaan en kunnenin de loop van de tijd veranderen. Ze kunnen mild of ernstiger zijn. De symptomen van MS worden veroorzaakt doordat je immuunsysteem per ongeluk de zenuwen in je hersenen of ruggenmerg aanvalt. Deze zenuwen besturen veel verschillende delen van je lichaam. Daarom kun je op veel plaatsen in je lichaam MS-symptomen krijgen en is MS bij iedereen anders.

MS behandelingen en therapieën

Een neuroloog gebruikt een combinatie van diagnostische tools en tests om MS te diagnosticeren en andere mogelijke oorzaken van de symptomen uit te sluiten.
  •   
  • - Neurologisch onderzoek
  • - MRI scan
  • - Lumbaalpunctie (ruggenprik)
  • - Bloedonderzoek
  •   
Er is geen genezing voor MS, maar er zijn wel verschillende mogelijke behandelingen die helpen om de ziekte onder controle te houden. De behandeling van MS richt zich meestal op vier gebieden: het beheersen van aanvallen, het vertragen van de ziekteprogressie, het beheersen van symptomen, en het ondersteunen van het dagelijks functioneren.

Er zijn verschillende manieren om met MS om te gaan. Deze omvatten medicamenteuze en ondersteunende behandelingen, lichaamsbeweging, dieet en andere veranderingen in levensstijl. Sommige therapieën en behandelingen voor MS behandelen de symptomen. Je hebt bijvoorbeeld fysiotherapie nodig om je kracht en mobiliteit te verbeteren. Andere therapieën, zoals disease moderating therapies en hematopoëtische stamceltransplantatie behandelen MS zelf.

Je kunt het beste advies inwinnen over de behandeling van je multiple sclerose bij een specialist, zoals een neuroloog. Een MS-verpleegkundige kan de behandeling van MS in het algemeen bespreken, maar alleen een MS-specialist kan je adviseren en een behandeling voorschrijven. Welke behandelingen en therapieën voor jou nuttig kunnen zijn, hangt af van je type MS en je symptomen.
  

Onze samenwerking

  •   
Susan Crane is een voormalig bestuurslid en vrijwilliger voor de MS Society's West Central London groep. Vlak voor haar 40e verjaardag kreeg ze de diagnose MS. Ze was meerdere keren gevallen op haar hoofd en zocht hoofdbescherming. Zo is ze bij Ribcap terecht gekomen. Susan bracht ons in contact met de MS Society UK. Na verschillende meetings hebben wij besloten om deze liefdadigheidsinstelling te steunen.

MS Society UK is een liefdadigheidsinstelling die zich inzet voor mensen met MS. Ze werken samen met de hele gemeenschap, zorgen voor elkaar en steunen elkaar. Hun drie lange termijn doelen zijn het vinden van effectieve behandelingen en het voorkomen van MS, mensen helpen om goed te leven met MS, mensen met elkaar in contact brengen en ervoor zorgen dat hun stem wordt gehoord.

Al deze waarden komen overeen met de missie van Ribcap: het leven veranderen van mensen met loop- en evenwichtsstoornissen. Wij stellen mensen in staat zichzelf te zijn en stigma's te doorbreken door hen in staat te stellen actief te zijn zonder angst voor (hoofd)letsel! Wij steunen MS Society UK door elk lid van MS Society 10% korting te geven en 10% van de opbrengst gaat naar MS Society.
 
Geschreven door Nico De Wilde