Ondersteuning voor ouderen - Verminder het risico op vallen

25 | 11 | 22

Ondersteuning voor ouderen - Verminder het risico op vallen

Een gids voor valpreventie voor ouderen. Valpreventie is nooit een vrolijk onderwerp, maar het is een essentieel gesprek voor als u of een familielid in de nabije toekomst verdere ondersteuning of valpreventie strategieën nodig heeft. De feiten De National Council On Aging (NCOA) illustreert de gevaren van een val door feiten te [...]

Een gids voor valpreventie bij ouderen.

Valpreventie is nooit een vrolijk onderwerp, maar het is een essentieel gesprek dat je moet voeren als jij of een familielid in de nabije toekomst verdere ondersteuning of valpreventiestrategieën nodig heeft.

De feiten

De National Council On Aging (NCOA) illustreert de gevaren van vallen met feiten van de Amerikaanse Centers for Disease, Control and Prevention. Ze onthullen dat 1 op de 4 Amerikaanse volwassenen van 65+ elk jaar valt, dat elke 11 seconden een oudere volwassene wordt behandeld op een spoedeisende hulp en dat elke 19 minuten een oudere volwassene overlijdt als gevolg van een val.

Vallen veroorzaakt jaarlijks meer dan 2,8 miljoen verwondingen op spoedafdelingen, waaronder 27.000 doden.

Gezondheidsproblemen die veel voorkomen bij ouderen, zoals de ziekte van Parkinson en dementie, plus zwakkere gewrichten en een lage spierspanning als gevolg van het ouder worden, kunnen leiden tot onverwachte valpartijen. Wat de reden voor de val ook is, het is belangrijk om preventiestrategieën te regelen voordat een val plaatsvindt.

Preventiestrategieën om de kans op een val te verkleinen

Lichamelijke activiteit voorzichtig verhogen

Lichte en/of ondersteunde lichaamsbeweging helpt de spieren te versterken, verbetert het evenwicht en zorgt voor soepele gewrichten, waardoor de persoon minder kans heeft om te vallen. Wandelen, zwemmen of rustige dans zijn geweldige oefenmethodes. Voor ondersteunde oefeningen kun je contact opnemen met een fysiotherapeut die een rustig oefenprogramma voor jou of je familielid kan regelen.

Draag praktische schoenen

Schoenen kunnen over het hoofd worden gezien bij valpreventie, maar toch kan een goed paar stevige schoenen iemand helpen om uitglijden en struikelen te voorkomen, wat kan gebeuren met slippers en sandalen enz. Een andere suggestie is om een paar indoorschoenen te kopen met een antislipzool. Sokken of kousen kunnen ervoor zorgen dat iemand uitglijdt of struikelt, dus een paar comfortabele binnenschoenen kunnen overal in huis gedragen worden om te voorkomen dat iemand valt.

Gevaren verwijderen

Voor mensen die een hoog risico lopen om te vallen, kan het nodig zijn om het huis aan te pakken om het minder gevaarlijk te maken. Verwijder centrale salontafels, dozen, vuilnisbakken en elektrische snoeren van de normale looppaden. Plaats alle keukenapparatuur en -gerei binnen handbereik, inclusief voedsel, tijdschriften en toiletartikelen voor elk gebruik. Zorg ervoor dat er geen tapijten, vloerkleden of vloerplanken losliggen en dat tapijten dubbel worden vastgetapet of vastgeplakt om de kans op optillen te verkleinen. In de badkamer kun je antislipmatten, een verhoogde toiletbril, badzitjes en inloopdouches plaatsen.

Donkere ruimtes verlichten

Iemand kan vroeg wakker worden als het donker is of moeite hebben om de weg terug naar bed te vinden nadat hij het licht heeft uitgedaan. Een paar preventieve maatregelen zoals lampen op makkelijk bereikbare plaatsen, ouderwetse lichtschakelaars vervangen door glow in the dark schakelaars en zaklampen in de la leggen voor het geval de stroom uitvalt, kunnen de kans op een val verkleinen.

De schade van een val beperken
Uw arts kan een wandelstok aanraden om de persoon buiten te helpen. Handgrepen, een verhoogde toiletbril, toiletarmsteunen of steungrepen en handsproeiers voor de douche kunnen helpen en het risico op een onverwachte val verkleinen.

Voor iemand die alleen woont of een groot risico loopt om te vallen, kunnen beschermende hoofddeksels nodig zijn om de gebruiker volledige bescherming te bieden en minder zorgen te maken voor de familie die niet 24 uur per dag in de buurt kan zijn.

ribcap protective headgear for the elderly

Ribcap beschermende zachte beanie helmmutsen bieden een volledige 360 bescherming om alle zorgen weg te nemen die de persoon of het familielid kan hebben. Ze zijn uniek ontworpen om comfortabel te zitten, zijn luchtig, ademend en zien eruit als een gewone muts.

Om te zien welke Ribcap perfect is voor jou, klik hier.

Geschreven door Leanne Coop