Ondersteuning voor autistische kinderen die omgaan met headbangen en zelfverwonding

09 | 01 | 20

Ondersteuning voor autistische kinderen die omgaan met headbangen en zelfverwonding

Wanneer is een kind gevoelig voor headbangen? Kinderen met een stoornis in het autistisch spectrum kunnen headbangen gebruiken om zichzelf te kalmeren of om hun behoeften kenbaar te maken. Het kan vaak worden gebruikt om pijn of overweldigende gevoelens uit te drukken als een manier om zichzelf te kalmeren met de ritmische gewoonte. Het is niet alleen headbangen tijdens het spelen, maar ook [...]

Wanneer is een kind gevoelig voor headbangen?

Kinderen met een stoornis in het autistisch spectrum kunnen headbangen gebruiken om zichzelf te kalmeren of om hun behoeften kenbaar te maken. Het kan vaak worden gebruikt om pijn of overweldigende gevoelens uit te drukken als een manier om zichzelf te kalmeren met de ritmische gewoonte. Het is niet alleen headbangen tijdens het spelen, maar ook andere repetitieve gewoonten zoals hoofdrollen, wiegen, bijten en duimzuigen om de geest te kalmeren en te kalmeren.

Wat veroorzaakt headbangen?

Als een kind pijn heeft.

Headbangen kan worden gebruikt om het gevoel te beheersen als een manier om zichzelf te troosten of om te communiceren dat ze pijn hebben. Een kind regelmatig controleren op snijwonden, blauwe plekken en erkennen waar de pijn vandaan komt, gevolgd door het creëren van een nieuwe repetitieve beweging of zin, kan een kind ertoe aanzetten om de oude gewoonte te veranderen in de nieuwe.

Wanneer een kind zich overweldigd voelt (sensorische overbelasting).

Kinderen met autisme kunnen gemakkelijk overweldigd worden door een geluid, geur of situatie, waardoor ze zich erg ongemakkelijk voelen. Headbangen als gevolg van een zintuiglijke overbelasting kan worden gebruikt om te helpen focussen en een situatie onder controle te houden, waardoor het kind kalmeert totdat het zich meer in controle voelt.

Wanneer een kind een sensorisch tekort heeft.

Als alternatief kan een ondergestimuleerd kind headbangen gebruiken om zijn evenwichtsorgaan te stimuleren zodat het zich goed voelt. Afleiding kan een kind troosten, zoals een vibrerend kussen of een goed vastgezette wipstoel.

Als een kind probeert te communiceren.

Hij/zij kan hoofdbonken gebruiken als methode om je aandacht te krijgen. Kinderen communiceren vaak via beweging en als ze leren dat de methode van headbangen de aandacht van de verzorger krijgt, zullen ze dit repetitieve gedrag blijven vertonen.

Gebruikt als onderdeel van een nachtelijke routine.

Zoals bij veel kinderen zorgt een routine voor het slapengaan ervoor dat een kind zich kan voorbereiden op de slaap. Autistische kinderen vinden de repetitieve beweging van het headbangen vaak erg vermoeiend en daarom wordt het gebruikt om zichzelf te vermoeien en te kalmeren en klaar te maken om te gaan slapen.

Fysiologische redenen voor headbangen bij autistische kinderen

Stephen M. Elderson, PhD, legt uit dat headbangen ook het gevolg kan zijn van biochemische en genetische factoren. Hij suggereert dat headbangen wordt uitgevoerd als een methode om endorfines te produceren/af te geven die ofwel een verdovingsachtig effect creëren zodat het kind de pijn van het headbangen niet voelt of het individu een euforisch gevoel geven.

Hij legt verder uit dat het Autism Research Institute in San Diego rapporten heeft ontvangen van duizenden ouders die hun zoon/dochter vitamine B6, calcium en/of DMG hebben gegeven en een dramatische vermindering in zelfverwondend gedrag hebben waargenomen. 

Kan headbangen hersenbeschadiging veroorzaken?

Ouders maken zich veel zorgen dat hun kind hersenbeschadiging kan oplopen. Bij kinderen jonger dan drie jaar is de kans op langetermijnschade kleiner, omdat hun handen ontworpen zijn om de impact van het leren lopen enz. op te vangen. Een reden tot bezorgdheid is wanneer een kind sterk genoeg is om zichzelf pijn te doen, waardoor er een hoger risico op blijvende schade ontstaat.

Kan een autismehelm mijn kind beschermen?

Door je kind een medische helm te geven, voorkom je letsel en maak je je als ouder geen zorgen meer over blijvende schade.

Veiligheidshelmen zoals de zachte helmen van Ribcap zijn een alles-in-één medisch hulpmiddel dat wordt vertrouwd door verschillende neuroverenigingen. De helmen van topkwaliteit van Ribcap zijn zeer modieus zodat ze bij ieders stijl passen en bieden puur comfort om de hele dag te dragen.

Elke Ribcap bevat een uniek ontwikkelde schuimvulling die licht en ademend is en tegelijkertijd 360 graden bescherming biedt voor volledige veiligheid. 

Mocht je een blessure willen voorkomen met een Ribcap medische helm, bekijk dan hier een aantal van onze coolste designs.

Geschreven door Leanne Coop