Mijn Ribcap verhaal - Susan Crane, MS Society, VK

28 | 08 | 23

Mijn Ribcap verhaal - Susan Crane, MS Society, VK

Mijn Ribcap verhaal - Susan Crane, MS Society, VK. In december 2019 liet ik 's ochtends zoals gewoonlijk mijn hond uit. Helaas werd hij opgewonden door een duif, een eekhoorn, de plaatselijke kat - iets. Ik weet niet wat het was, want ik viel achterover op mijn hoofd en klapte op het asfalt. Gelukkig had mijn [...]

Mijn Ribcap verhaal - Susan Crane, MS Society, VK

In december 2019 liep ik zoals gewoonlijk 's ochtends met mijn hond. Helaas werd hij opgewonden door een duif, een eekhoorn, de plaatselijke kat - iets. Ik weet niet wat het was, want ik viel achterover op mijn hoofd en smakte tegen het asfalt. Gelukkig keek mijn buurvrouw uit haar raam toen ik viel en zij belde een ambulance. Ik woon op 5 minuten van een uitstekend tertiair ziekenhuis met een grote traumacentrale, dus hoewel ik een traumatisch hersenletsel (TBI) opliep, werd ik goed verzorgd (drie weken lang) en herstelde ik gelukkig goed. Terwijl ik op de intensieve lag, vroeg mijn partner zich hardop aan onze dochter af of er geen mensen waren die hoofddeksels maakten die eruit zagen als gewone hoeden, maar die bescherming op helmniveau boden voor mensen met evenwichtsproblemen of andere problemen die hen kwetsbaar maken om te vallen (in 2005 werd bij mij multiple sclerose (MS) vastgesteld, wat vaak gepaard gaat met evenwichtsproblemen).

Mijn dochter heeft Ribcap toen online gevonden, maar heeft me dat helaas niet verteld. Ik struikelde en viel ongeveer 12 keer per jaar op trottoirs in Londen. Ik werd er vrij goed in; ik herkende wanneer het ging gebeuren en ik ontspande mijn ledematen om te voorkomen dat ik iets brak. Ik brak mijn vinger pas in 2018 - weer met mijn hond. Negen maanden later struikelde ik in het donker op een landweggetje en viel ik achterover, waarbij ik mijn hoofd weer op het asfalt stootte. Dit keer deed de ambulance er langer over en was het plaatselijke streekziekenhuis veel verder weg. Gelukkig werd ik overgebracht naar een tertiair ziekenhuis en herstelde ik heel goed van een tweede TBI. Na mijn tweede val bestelde ik mijn eerste Ribcap online - zo een die eruitziet als een baseballpet of een rijhelm. Later bestelde ik de winterversie en de zomerversie.

Ik draag een van mijn Ribcap mutsen elke keer als ik het huis verlaat. Ik ben een paar keer gevallen sinds mijn TBI's, maar altijd met mijn gezicht naar voren. Twee weken geleden ben ik echter buiten op mijn achterhoofd gevallen; gelukkig droeg ik mijn Ribcap. Door die ervaring weet ik hoe belangrijk het voor mij is om nooit te stoppen met het dragen van mijn Ribcap als ik naar buiten ga. Na die val voelde mijn achterhoofd een beetje pijnlijk aan, maar ik stond snel weer op. Ik ging op weg met zo'n opluchting en dankbaarheid dat ik mijn Ribcap-hoed droeg. Ik had geen bewijs nodig dat het werkt, maar het was enorm geruststellend om het te hebben.

  

Geschreven door Nico De Wilde