Kunnen videogames een aanval veroorzaken?

25 | 11 | 22

Kunnen videogames een aanval veroorzaken?

Hoewel het niet vaak voorkomt, kunnen videospellen aanvallen veroorzaken bij kinderen. Deze aandoening staat bekend als lichtgevoelige epilepsie en treft 3% van de kinderen die aanvallen krijgen. De aanval wordt veroorzaakt door blootstelling aan knipperende lichten met een bepaalde intensiteit of aan specifieke visuele patronen. Het komt vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen omdat [...]

Hoewel het niet vaak voorkomt, kunnen videospellen aanvallen veroorzaken bij kinderen. Deze aandoening staat bekend als lichtgevoelige epilepsie en treft 3% van de kinderen die aanvallen krijgen.

De aanval wordt veroorzaakt door blootstelling aan knipperende lichten met een bepaalde intensiteit of aan specifieke visuele patronen. Het komt vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen omdat de persoon minder gevoelig wordt voor deze reacties naarmate hij ouder wordt.

Lichtgevoeligheid & epileptische aanvallen

Fotogevoelige epilepsie komt vaker voor bij kinderen en adolescenten, vooral bij kinderen met gegeneraliseerde epilepsie en bij bepaalde epilepsiesyndromen, zoals juveniele myoclonische epilepsie en epilepsie met ooglidmyoclonieën (syndroom van Jeavon). Het komt minder vaak voor met de leeftijd, met relatief weinig gevallen midden twintig.

Veel mensen weten niet dat ze gevoelig zijn voor flikkerende lichten of bepaalde soorten patronen totdat ze een aanval krijgen. Het is mogelijk dat ze nooit epilepsie met spontane aanvallen ontwikkelen. Ze kunnen alleen aanvallen krijgen die worden uitgelokt door bepaalde fotische (licht) omstandigheden.

Veel andere mensen die gestoord worden door blootstelling aan licht krijgen helemaal geen aanvallen, maar hebben andere symptomen, zoals hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en meer. Zij hebben geen epilepsie.

Triggers voor lichtgevoelige aanvallen bij kinderen

Aanvallen worden veroorzaakt door licht dat herhaaldelijk knippert in bepaalde patronen en intensiteiten. Hierdoor kunnen de triggers variëren van het flikkeren van een televisiescherm, computermonitor of schaduwen van een hek vanuit een bewegend voertuig.

Sommige bronnen, zoals stroboscooplichten of noodverlichting, lijken voor de hand te liggen als mogelijke triggers. Maar visuele patronen en effecten, vooral strepen van contrasterende kleuren, in elk videomedium kunnen ook een aanval uitlokken.

Voorbeelden van triggers

  • Televisieschermen of computerschermen door flikkerende of rollende beelden.
  • Bepaalde videospelletjes of tv-uitzendingen met snelle flitsen of afwisselende patronen van verschillende kleuren.
  • Intense stroboscooplichten zoals visuele brandalarmen.
  • Natuurlijk licht, zoals zonlicht, vooral als het van het water afglijdt, door bomen flikkert of door de lamellen van jaloezieën.
  • Specifieke visuele patronen, vooral strepen van contrasterende kleuren.
  • Sommige mensen vragen zich af of knipperende lichten op het dak van bussen of voertuigen van hulpdiensten ook aanvallen kunnen uitlokken bij mensen met lichtgevoelige epilepsie.

Ouderlijke zorg

Het nemen van voorzorgsmaatregelen kan ervoor zorgen dat je kind geen lichtgevoeligheidsaanval krijgt. Ter herinnering: slechts 3% van de kinderen met epilepsieaanvallen kan een lichtgevoelige aanval krijgen en je weet misschien al of ze gevoelig zijn voor knipperende lichten en andere triggers. Als je het niet zeker weet, is een elektro-encefalogram (EEG) een routinetest voor kinderen met epilepsie en ook de beste manier om te testen op lichtgevoelige aanvallen bij kinderen.

Een algemene vuistregel is dat knipperende lichten met een frequentie van ongeveer 5 tot 30 flitsen per seconde het meest waarschijnlijk aanvallen uitlokken.

Er zijn verschillende andere factoren zoals flitsfrequentie, helderheid, contrast met de achtergrondverlichting, de afstand van de kijker en de golflengte van het licht.

De frequentie die het meest waarschijnlijk aanvallen bij kinderen veroorzaakt, verschilt van kind tot kind. Frequenties lager dan 2 Hertz worden echter over het algemeen als veilig beschouwd voor lichtgevoelige kinderen.

Als je je nog meer zorgen maakt, raden we je aan om met je arts of specialist te praten om te zien of je kind gevoelig kan worden voor lichtgevoelige aanvallen.

 

Geschreven door Leanne Coop