Hoe je een dierbare kunt steunen na een traumatisch hersenletsel

25 | 11 | 22

Hoe je een dierbare kunt steunen na een traumatisch hersenletsel

Hersenletsel bewustzijn maand ondersteunen ** Dit bericht is niet geschreven door een medische professional, maar de verstrekte informatie is afkomstig van geloofwaardige bronnen.(TBI)Traumatisch hersenletsel kan op elke leeftijd ontstaan in verschillende situaties, van verkeersongevallen, aanvallen, valpartijen, ongevallen thuis of op het werk tot onderliggende gezondheidsaandoeningen zoals een tumor, beroerte of [...]

Hersenletsel bewustzijn maand ondersteunen

**Deze post is niet geschreven door een medische professional, maar de

informatie is afkomstig van geloofwaardige bronnen.

(TBI)Traumatisch hersenletsel kan op elke leeftijd ontstaan in verschillende situaties, van verkeersongevallen, aanvallen, vallen, ongevallen thuis of op het werk tot onderliggende gezondheidsaandoeningen zoals een tumor, beroerte of hersenbloeding.

De gevolgen kunnen uiteenlopend zijn en hangen meestal af van verschillende factoren zoals het type, de locatie en de ernst van het letsel. Bovendien verschillen de verschillen in behandelingsmethoden voor het omgaan met hersenletsel sterk van persoon tot persoon, maar er kunnen enkele gemeenschappelijke methoden worden gebruikt om zowel de overlevende als degenen die een relatie met de overlevende hebben te helpen bij het overwinnen van korte- en langetermijnproblemen die hun persoonlijkheid en hun relaties kunnen beïnvloeden.

Relaties na hersenletsel

De emotionele, gedragsmatige, fysieke en cognitieve effecten van hersenletsel kunnen vaak een impact hebben op bestaande en toekomstige relaties. Sommigen kunnen merken dat hun band hechter is dan ooit, terwijl anderen merken dat hun vriendschap na verloop van tijd langzaam begint te verslechteren.

Het is belangrijk dat zowel de nabestaande als degenen die een relatie met de nabestaande hebben, hun zorgen kenbaar maken en zich bewust worden van hoe de ander zich voelt. Mocht je een overlevende van TBI kennen, dan zijn hier enkele belangrijke relaties in hun leven en hoe zij en de mensen om hen heen zich kunnen voelen.

Partners

Koppels brengen veel tijd samen door, dus als een hersenletsel hun relatie verstoort, kan dit een tol eisen van zowel de overlevende als de partner. In de meeste gevallen wordt de partner ook de verzorger, wat kan leiden tot verwarring tussen de rollen van 'verzorger' en partner.

Als de persoonlijkheid van de overlevende is veranderd, kan de partner het gevoel hebben dat hij niet meer de persoon is met wie hij oorspronkelijk een relatie wilde, wat leidt tot gevoelens van verwarring, verlangen, verdriet en verlies. Aan de andere kant heeft de overlevende zelf misschien niet meer hetzelfde gevoel over zijn relatie als voor het letsel. Het doorstaan van dit soort moeilijke ervaringen kan echter ook, met steun, sommige relaties tussen koppels versterken.

Familie

Familieleden kunnen de zorg voor de overlevende op zich nemen. Dit kan leiden tot gevoelens van stress als het familielid merkt dat ze minder tijd kunnen doorbrengen met vrienden of activiteiten doen die ze leuk vinden. Daarentegen kunnen sommige families het fijn vinden dat ze meer tijd met elkaar kunnen doorbrengen dan voor het letsel, waardoor ze een sterkere band en betere relaties opbouwen.

Kinderen

De reactie van een kind als hun ouder hersenletsel oploopt, hangt van verschillende dingen af, zoals de leeftijd van het kind, hun temperament, het soort relatie dat ze voor het letsel met de ouder hadden en hoe het letsel de ouder heeft beïnvloed.

Relaties tussen sommige ouders en hun kinderen kunnen sterker worden en kunnen ook een potentiële bijdrage leveren aan het herstel van hun ouder als ze op de juiste manier worden ondersteund. Het kan echter ook heel gewoon zijn dat het kind zich afstandelijk en verward voelt over de relatie.

Vrienden

Je kunt je voorstellen dat de meeste mensen weinig begrip hebben van de aard van hersenletsel en daarom niet weten hoe een nabestaande zich voelt, hoe ze ermee omgaan en wat zij/jij zou moeten doen om de situatie te verlichten. Het resultaat is dat vrienden in het begin grapjes kunnen maken over het letsel van de nabestaande in sociale situaties, of de effecten ervan bagatelliseren door een gebrek aan begrip, zonder de impact te erkennen die dit heeft op de nabestaande zelf.

Het komt helaas vaak voor dat mensen met hersenletsel het gevoel hebben dat vrienden van hen wegdrijven. Net als bij familieleden kunnen sommige vriendschappen echter sterker worden, vooral als een vriend sympathiek is en bereid is om meer te leren over hersenletsel.

Collega's op het werk

De mensen met wie we werken vormen vaak een belangrijk sociaal netwerk in ons leven. Sommige werkrelaties met collega's kunnen zelfs uitgroeien tot vriendschappen, terwijl andere relaties beperkt blijven tot het werk.

Overlevenden van hersenletsel die in staat zijn om weer aan het werk te gaan, kunnen moeite hebben om gepast sociaal contact met collega's te onderhouden. Collega's kunnen ook moeite hebben om de nieuwe behoeften of het nieuwe werktempo van de overlevende te begrijpen en zich eraan aan te passen. Supervisors en managers weten misschien niet hoe ze op dergelijke uitdagingen moeten reageren, vooral als ze niet bekend zijn met de effecten van hersenletsel.

Als een overlevende van hersenletsel na zijn letsel niet meer aan het werk kan, kunnen de relaties met vroegere collega's na verloop van tijd afnemen. De veranderde omstandigheid om collega's van het werk niet regelmatig te zien, kan leiden tot gevoelens van sociaal isolement en het verlies van een vertrouwd sociaal netwerk.

De impact van verbroken relaties

Wanneer een relatie wordt verbroken, kan dit gevoelens van verdriet, verwarring, pijn en eenzaamheid veroorzaken bij alle betrokkenen. De overlevende van hersenletsel kan zich op zijn beurt terugtrekken en sociaal geïsoleerd raken, en het kan moeilijker voor hem worden om steun te zoeken.

Sommige overlevenden van hersenletsel kunnen het gevoel hebben dat hun dierbaren niet begrijpen hoe ze zich voelen, waardoor ze gefrustreerd en afstandelijk kunnen worden. Omgekeerd kunnen familieleden en vrienden van een overlevende van hersenletsel zich ook gefrustreerd en hulpeloos voelen als ze niet begrijpen hoe de overlevende zich voelt en hoe ze kunnen helpen.

Zowel de slachtoffers van hersenletsel als hun partners, familieleden en vrienden kunnen beïnvloed worden door een verandering in de relatie, en het is belangrijk dat ze zich allebei in staat voelen om steun te zoeken.

Steun zoeken na hersenletsel

Om steun te zoeken, of je nu een TBI-overlevende bent of een relatie hebt met een overlevende, kun je online en mogelijk in je omgeving veel steun krijgen. Klik hier om erachter te komen hoe je in jouw omgeving ondersteuning kunt krijgen en om het bewustzijn te vergroten voor 'Hersenletsel bewustzijn maand', zorg ervoor dat je het woord verspreidt dat omgaan met relaties na een traumatisch hersenletsel tijd kan kosten, maar ook netwerken versterkt die je allemaal moet begrijpen en elkaars behoeften moet communiceren.

Geschreven door Leanne Coop