Gids voor soorten aanvallen & valpreventie strategieën

25 | 11 | 22

Gids voor soorten aanvallen & valpreventie strategieën

Inzicht in aanvallen, oorzaken en preventiestrategieën. Wat is een aanval? Een toeval treedt op wanneer een uitbarsting van zenuwcellen begint te haperen, waardoor elektrische activiteit in de hersenen ontstaat. Alle aanvallen geven aanleiding tot bezorgdheid en een diagnose bepaalt welke stappen er vervolgens moeten worden genomen om letsel en vallen te voorkomen. Sommige aanvallen wijzen op [...]

Inzicht in aanvallen, oorzaken en preventiestrategieën.

Wat is een aanval?

Een toeval treedt op wanneer een uitbarsting van zenuwcellen begint te haperen, waardoor elektrische activiteit in de hersenen ontstaat. Alle aanvallen geven aanleiding tot bezorgdheid en een diagnose zal bepalen welke stappen er genomen moeten worden om letsel en vallen te voorkomen. Sommige aanvallen duiden op epilepsie, meestal als ze zonder duidelijke reden plaatsvinden of meer dan eens voorkomen. Veel soorten aanvallen worden echter beschouwd als niet-epileptische aanvallen, zoals eclampsie bij zwangere vrouwen.

Wat veroorzaakt een aanval?

Epilepsieaanvallen kunnen het gevolg zijn van verschillende aandoeningen die kunnen leiden tot milde tot ernstige aanvallen op wekelijkse tot dagelijkse basis. Een precieze oorzaak is moeilijk vast te stellen door de uiteenlopende combinatie van aandoeningen en een breed scala aan behandelingen om individuele patiënten te helpen. Epilepsie kan ontstaan na een beroerte, hersenletsel of na een ernstige ziekte die een verminderde zuurstoftoevoer naar de hersenen veroorzaakt. Hersentumoren, Alzheimer en dementie kunnen ook epilepsie veroorzaken. Hier speelt erfelijkheid een rol als het gaat om neurologische ziekten die worden veroorzaakt door genetica.

Veel voorkomende soorten aanvallen

Focale aanvallen: Treden op in één deel van het lichaam, zoals verminderd gezichtsvermogen en duizeligheid tot schokken in één deel van het lichaam.

Gegeneraliseerde aanvallen: Tasten het hele lichaam aan, kunnen mild tot ernstig zijn, van schudden en schokken tot atonische aanvallen waarbij de persoon zonder waarschuwing op de grond valt.

Niet-epileptische aanvallen: Dit is wanneer iemand een aanval ervaart zonder enige ongewone activiteit in de hersenen. Dit soort aanvallen kan worden veroorzaakt door ernstige stress of onderliggende lichamelijke aandoeningen.

Toevallen en vallen

Alle aanvallen zijn zorgwekkend en vereisen medische behandeling en preventiestrategieën. Een gesprek met een medische professional kan helpen om te bepalen hoe je iemand met aanvallen kunt ondersteunen. Anderen die gediagnosticeerd zijn met Tonische aanvallen, Clonische aanvallen en Atonische aanvallen die gevaarlijk kunnen zijn voor iemands gezondheid vanwege het plotseling op de grond vallen, hebben meer aandacht nodig en methoden om een letsel veroorzakende val te voorkomen wanneer zich een aanval voordoet.

Om de kans op hersenletsel te verminderen, kunnen valpreventiestrategieën en hoofdbescherming geregeld worden:

Bewaak de activiteit van de aanval: Hiermee kun je de reeks gebeurtenissen noteren die plaatsvinden voordat de aanval optreedt, inclusief hoe vaak de aanvallen plaatsvinden. Hierdoor kun je tijdig plannen wanneer het veilig is om buiten te zijn en wanneer het beter is om de hele dag binnen te blijven. Zodra er een patroon is gevormd, kan er een plan worden opgesteld om de kans op een letsel veroorzakende val te verkleinen.

Veiligheid thuis voorbereiden: Veel epilepsiepatiënten hebben een verminderd gezichtsvermogen voordat een aanval begint, daarom is het belangrijk om al het overbodige meubilair te verwijderen om struikelen te voorkomen wanneer deze symptomen optreden. U kunt ook schuim toevoegen aan hoeken van tafels, stoelen en deuren om de kans te verkleinen dat iemand zijn hoofd stoot aan een scherpe hoek.

Pas je dieet aan: Werk samen met je arts aan een voedingsschema om het aantal aanvallen en de ernst van de activiteit te verminderen.

Leer de juiste eerste hulp: De meest gebruikte methode is Blijf, Veilig, Opzij. Dit betekent dat je altijd bij de persoon moet blijven, dat je de persoon veilig moet houden door beperkende kledingstukken of brillen te verwijderen die kunnen breken en letsel kunnen veroorzaken, en ten slotte dat je de persoon op zijn zij moet draaien. Het is echter belangrijk dat je de persoon niet omdraait en als de aanval langer dan vijf minuten duurt of als de persoon moeite heeft met ademhalen, bel dan een ambulance.

Bescherm je hoofd met een medische helm

Voor mensen die regelmatig aanvallen hebben, kan een aanvalshelm de hele dag comfort en bescherming bieden, zodat de persoon door kan gaan met zijn dagelijkse routine in de wetenschap dat de helm hem beschermt tegen ernstig hoofdletsel.

Medische helmen zoals de zachte beanie helmmuts van Ribcap kunnen de hele dag comfortabel gedragen worden en er kan ook in geslapen worden. Ze zijn een geregistreerd medisch hulpmiddel dat wordt vertrouwd door vele neuroverenigingen en getest door het BSI. Ze zijn luchtig terwijl ze een hoge mate van bescherming bieden en hebben we hun zeer modieuze, niet-stigmatiserende stijl al genoemd?

Geschreven door Leanne Coop