Gids 2020 voor valpreventie bij de ziekte van Parkinson

15 | 01 | 20

Gids 2020 voor valpreventie bij de ziekte van Parkinson

De ziekte van Parkinson begrijpen Wist u dat? De ziekte van Parkinson treft bijna 1 miljoen mensen in de Verenigde Staten en meer dan 6 miljoen mensen wereldwijd. De ziekte van Parkinson (PD) is een neurodegeneratieve aandoening die bepaalde hersencellen aantast die dopamine aanmaken, waardoor ze niet meer werken of afsterven en de symptomen van PD ontstaan. Leven met Parkinson is [...]

De ziekte van Parkinson begrijpen

Wist je dat: Bijna 1 miljoen mensen in de Verenigde Staten en meer dan 6 miljoen mensen wereldwijd lijden aan de ziekte van Parkinson.

De ziekte van Parkinson (PD) is een neurodegeneratieve aandoening die bepaalde hersencellen aantast die dopamine aanmaken, waardoor ze niet meer werken of afsterven en de symptomen van PD ontstaan.

Leven met Parkinson is voor iedereen anders, omdat de symptomen van persoon tot persoon verschillen. Noch zijzelf noch een arts kunnen voorspellen welke symptomen zullen optreden of hoe ernstig die symptomen zullen zijn. Het is een levenslange en progressieve ziekte, waarbij de symptomen in de loop van de tijd steeds erger worden. Daarom is valpreventie voor velen de eerste oproep tot actie om hun dierbare voor te bereiden op de reis die voor hem ligt.

Oorzaken

De oorzaak van Parkinson is onbekend. Onderzoekers denken dat Parkinson wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren met genetische oorzaken aan de ene kant en omgevingsoorzaken aan de andere kant. Sommige gevallen suggereren dat PD wordt beïnvloed door omgevingsfactoren zoals pesticiden en luchtverontreinigende stoffen, maar er is nog geen sluitend bewijs voor deze oorzaak.

Er wordt regelmatig onderzoek gedaan naar de oorzaken en de stroom van cellulaire veranderingen die tot Parkinson leiden. Als onderzoekers meer weten over de oorzaak, kunnen ze behandelingen ontwikkelen om de ziekte te stoppen of zelfs te voorkomen.

Symptomen

De meest voorkomende zijn die welke de motorische bewegingen van de persoon beïnvloeden. Bekende symptomen zijn stijfheid (rigiditeit) van de spieren, een tremor in rust die een ritmisch onwillekeurig schudden van ledematen, handen en voeten is, en de derde is traagheid (bradykinesie) die de loopsnelheid vermindert, het zwaaien van de armen vermindert en gezichtsuitdrukkingen vermindert. Andere motorische symptomen kunnen algemene loopproblemen zijn of problemen met evenwicht en coördinatie.

Niet-motorische (niet-bewegings-) symptomen worden soms de "onzichtbare" symptomen genoemd, die bijna iedereen kunnen treffen en in ernst kunnen verschillen van persoon tot persoon. Symptomen zijn onder andere constipatie, lage bloeddruk, seksuele problemen, urineproblemen zoals vaak plassen, overmatig zweten, cognitieve problemen zoals geheugenverlies of slechte multitasking vaardigheden en het gebrek aan motivatie of weinig interesse in activiteiten.

PD-patiënten kunnen ook stemmingsstoornissen opmerken. Depressie, verdriet, verlies van energie, verminderde interesse in activiteiten en angst zijn symptomen die iemand kan opmerken. Hallucinaties en paranoia kunnen ook in deze categorie passen, met de toevoeging van milde wanen rond een partner of familielid.

Andere symptomen die in verband worden gebracht met PD zijn kwijlen, pijn, huidveranderingen en overmatige slaperigheid overdag, reukverlies, spraakproblemen, veranderingen in het gezichtsvermogen, slaapproblemen en gewichtsveranderingen.

Preventie van vallen

Vallen komt vaak voor bij mensen met de ziekte van Parkinson en treft tot 60% van de mensen die alleen thuis wonen. Evenwichts-, houdings- en loopproblemen maken het moeilijker om zich thuis te verplaatsen en naast deze symptomen kunnen veranderingen in het gezichtsvermogen en duizeligheid het risico op vallen aanzienlijk verhogen.

Veelvoorkomende strategieën voor valpreventie

-Verwijder salontafels of grote voorwerpen die het looppad kunnen blokkeren.

-Voeg fellere lampen toe of plaats lampen op schaduwrijke plekken om het zicht te verbeteren.

-Plaats kopjes, borden enz. op armlengte zodat ze gemakkelijk bereikbaar zijn.

-Zorg voor 'glow in the dark' lichtschakelaars zodat ze de schakelaar 's nachts gemakkelijker kunnen vinden.

-Plaats handgrepen in badkamers en slaapkamers om het opstaan te vergemakkelijken.

-Verwijder vloerkleden om te voorkomen dat ze erover struikelen.

-Zorg voor veilig schoeisel om door het huis te lopen.

-Geef ze een rollator voor extra mobiliteitsondersteuning.

-Zorg voor hoofdbescherming om het risico op hersenletsel te verkleinen.

Een medisch deskundige kan helpen om het valrisico van een persoon te bepalen en kan voorstellen om het huis anders in te richten of hulpmiddelen zoals een beschermende helm aan te schaffen om de onafhankelijkheid en veiligheid in huis te vergroten.

Misschien staat het idee van het dragen van een beschermende helm u niet aan, wat kan komen door een scheef idee dat alle beschermende helmen groot, lomp en zeer stigmatiserend zijn, maar dat komt omdat u nog niet hebt gehoord over Ribcap en onze niet-stigmatiserende beschermende helmen die eruit zien als gewone hoeden!

Klik hier voor meer informatie over onze supermodieuze zachte beaniehelmen.

Verdere steun - de Michael J Fox Stichting

Iconisch acteur, auteur en Hollywoodster Michael J Fox vecht al op de jonge leeftijd van 29 jaar met PD. Zijn stichting doet sinds 2000 het nieuwste onderzoek naar de ziekte in de hoop de ziekte van Parkison voorgoed uit te bannen. Tot nu toe is er meer dan 900 miljoen dollar besteed aan het financieren van onderzoeksprogramma's en het verder ondersteunen van patiënten via zijn website. Als groot rolmodel voor velen besteedt Michael zijn tijd aan het delen van zijn verhalen met het publiek en het bieden van ondersteuning waar mogelijk.

Als je meer wilt lezen over Michael, zijn verhaal en de stichting voor onderzoek naar PD, kijk dan op zijn website.

 

Geschreven door Leanne Coop