Cerebrale parese | Diagnoses, oorzaken, behandeling en valpreventie

25 | 11 | 22

Cerebrale parese | Diagnoses, oorzaken, behandeling en valpreventie

Cerebrale parese komt voor bij 2,3-3,6 van elke 1000 kinderen in de VS en bij 764.000 volwassenen die momenteel gediagnosticeerd zijn met deze aandoening. Het National Institute of Neurological Disorders and Strokes legt uit dat de meest voorkomende vorm van CP spastische cerebrale parese is, die ongeveer 80% van alle gediagnosticeerde gevallen treft. [...]

De diagnose begrijpen.

Cerebrale parese komt voor bij 2,3-3,6 van elke 1000 kinderen in de VS, samen met 764.000 volwassenen die momenteel gediagnosticeerd zijn met deze aandoening. Het National Institute of Neurological Disorders and Strokes legt uit dat de meest voorkomende vorm van CP spastische cerebrale parese is, die ongeveer 80% van alle gediagnosticeerde gevallen treft.

Omdat cerebrale parese een neurologische aandoening is die de bewegingen, spiertonus en coördinatie van een persoon beïnvloedt, is de kans op een val dramatisch verhoogd en naarmate de aandoening zich ontwikkelt, stijgt de kans op een val die fataal kan zijn door de escalatie van de symptomen.

Wat zijn de symptomen van cerebrale parese?

Er zijn tal van symptomen die verband houden met cerebrale parese, waarvan vele afhankelijk zijn van het type en de omvang van de aandoening, en over het algemeen aanzienlijk verschillen van persoon tot persoon.

Meest voorkomende hersenverlamming stoornissen

Spastische diplegie - Het meest voorkomende type waarbij sprake is van spierstijfheid, meestal in het beengebied, maar ook de armen kunnen licht aangedaan zijn en moeite hebben met lopen.

Spastische hemiplegie - Hierbij is meestal één kant van het lichaam aangedaan, met bewegingsmoeilijkheden voornamelijk in de arm aan de aangedane kant.

Spastische quadriplegie - Dit type vermindert motorische disfunctie over het hele lichaam. Het is de meest ernstige vorm van spastische cerebrale parese en gaat meestal gepaard met andere geassocieerde aandoeningen.

Dyskinetische CP - Dit is na de spastische vormen de meest voorkomende vorm van cerebrale parese. Het wordt gekenmerkt door abnormale bewegingen in de armen, handen en benen, waardoor het moeilijk is om lichaamsbewegingen en coördinatie onder controle te houden. Lopen en zitten kan moeilijk zijn en de spiertonus kan variëren en van dag tot dag veranderen van strak naar los. Velen hebben moeite om hun gezicht en tongbewegingen onder controle te houden, waardoor ze moeite hebben met spreken.

Ataxische cerebrale parese - Dit is de minst voorkomende vorm van CP. De effecten zijn onder andere moeite met lopen en schrijven door instabiliteit, effecten op spraak, oogbewegingen en slikken. Bewegingen kunnen worden onderbroken en ongecontroleerd, waardoor een gebrek aan evenwicht of coördinatie ontstaat.

Soms ontwikkelen kinderen een combinatie van CP. Een combinatie van dyskinetische en spastische cerebrale parese komt het vaakst voor, maar kinderen kunnen een mix van elke vorm van CP ontwikkelen. De symptomen hangen af van het type cerebrale parese dat het kind heeft.

Behandelopties voor cerebrale parese

Hoewel er op dit moment geen genezing voor CP bestaat, zijn er verschillende therapieën beschikbaar om het spreken en communiceren te bevorderen en tegelijkertijd de onafhankelijkheid en het zelfvertrouwen van de volwassene te stimuleren.

Fysiotherapie - Therapeuten kunnen een scala aan oefeningen en stretchtechnieken aanbieden om kracht, soepele gewrichten en een beter evenwicht te bevorderen, zodat de persoon in geval van een val de kans op een fatale val verkleint als gevolg van de toegenomen kracht.

Watertherapie - Hoewel dit een nieuw concept is voor cerebrale parese, blijkt watertherapie zeer heilzaam te zijn. De resultaten hebben aangetoond dat het de spierspanning en fysieke functie verbetert voor een beter evenwicht en coördinatie. Het is ook bekend dat het iemands zelfvertrouwen verbetert.

Logopedie - Deze vorm van therapie kan een betere communicatie tussen ouder en kind bevorderen. Zowel gebarentaal als spraaktherapie hebben uitstekende resultaten laten zien voor het ontwikkelen van betere communicatieve reacties.

Dramatherapie - Vergelijkbaar met watertherapie, hebben onderzoeken emotionele groei aangetoond door gebruik te maken van deze op kunst gebaseerde therapie. Het biedt de mogelijkheid om emotionele problemen op een veilige manier te onderzoeken door veilige ruimtes te creëren om deze moeilijke onderwerpen te verkennen.

Ergotherapie - Ergotherapie is een andere therapie om problemen van jou of je kind bij het uitvoeren van alledaagse taken op te sporen. Een therapeut kan je advies geven over het uitvoeren van bepaalde activiteiten die helpen bij het oplossen van complexe bewegingen, zoals naar het toilet gaan of aankleden.

Valpreventie bij cerebrale parese

Volwassenen met cerebrale parese lopen een groter risico om te vallen dan tieners en kinderen met de aandoening. Dit is het gevolg van de verminderde mobiliteit die drastisch begint af te nemen tijdens de middelbare en oudere volwassenheid. Mensen van alle leeftijden met CP kunnen echter gemakkelijk vallen door evenwichtsproblemen en niet-vrijwillige bewegingen.

Om je voor te bereiden op de mogelijkheid van een val, zijn hier enkele maatregelen die je kunt nemen:

Mobiliteitshulpmiddelen - Steunzolen voor voeten, enkels, ruggengraat, knieën, knie-enkel kunnen kinderen helpen bij het lopen en een breed scala aan looprekken en wandelstokken kan ook iemands vermogen om zelfstandig te lopen ondersteunen.

Beveilig het huis - Om bescherming te bieden tegen een ongewenste val, kun je tapijten en grote meubels verwijderen van looproutes in huis. Daarnaast kun je verlichting aanbrengen in schaduwrijke delen van de kamer voor beter zicht en ook hoeken verzachten met schuimrubberen bekleding.

Persoonlijke alarmen - Een lichaamsalarm kan zorgen voor verzorgers en familieleden verminderen als iemand valt. Het alarm kan om de nek of om de pols worden gedragen en zodra het wordt ingedrukt, stuurt het onmiddellijk een waarschuwing uit voor hulp.

Beschermende hoofdbescherming tegen letsels door vallen

Alle valpartijen kunnen leiden tot hoofdletsel en daarom is het van vitaal belang om het hoofd te beschermen tegen elk risico op trauma. Als de persoon gevoelig is voor vallen, kan een medisch professional aanraden om een beschermende helm aan te schaffen die dagelijks gedragen kan worden om hoofdtrauma bij een val te verminderen.

Ribcap - Een medische helm die eruitziet als een gewone helm!

Ribcap helmen zijn speciaal gemaakt om mensen met medische behoeften te beschermen, inclusief kleine kinderen. Ze zijn streng getest volgens de International Rugby Impact Standards en worden vertrouwd door verschillende neurobonden, waardoor ze een zeer betrouwbare helm zijn voor zowel volwassenen als kinderen.

Dit is allemaal te danken aan ons high-impact schuim dat speciaal is ontwikkeld om energie te absorberen en af te voeren, zodat de helm zowel beschermend als duurzaam is.

We leveren niet alleen medische helmen, we leveren ook zeer modieuze helmen, of we noemen ze graag zachte helmmutsen! Deze niet-stigmatiserende veiligheidshelmen bieden 360 graden bescherming, zijn luchtdoorlatend EN ademend voor volledig comfort en stijl, zodat iedereen zich 100% zelfverzekerd kan voelen als hij een Ribcap draagt.

Kom meer te weten over onze zeer modieuze beschermende helmen door hier op de link te klikken om ons volledige assortiment te bekijken.

Voor meer informatie over preventie en zorg voor cerebrale parese, kunt u veel steun vinden via onderstaande link.

https://www.cerebralpalsyguidance.com/cerebral-palsy/living/falling-issues/ 

Geschreven door Leanne Coop