10 feiten over epilepsie

25 | 11 | 22

10 feiten over epilepsie

Nu 50 miljoen mensen over de hele wereld gediagnosticeerd zijn met epilepsie, wilden we een aantal algemene feiten over deze aandoening met je delen, zodat je diegenen kunt steunen die er misschien behoefte aan hebben.10 Feiten over epilepsie1. Wist je dat er meer dan 60 verschillende soorten aanvallen zijn? Het komt ook vaak voor dat iemand [...]

Met 50 miljoen mensen over de hele wereld bij wie epilepsie is vastgesteld, wilden we een aantal algemene feiten over deze aandoening met je delen, zodat je die mensen kunt steunen die er misschien behoefte aan hebben.

10 facts about epilepsy

10 feiten over epilepsie

1. Wist je dat er meer dan 60 verschillende soorten aanvallen zijn? Het is ook vrij normaal dat iemand meer dan één soort aanval in zijn leven krijgt. Aanvallen variëren afhankelijk van waar de activiteit in de hersenen is begonnen. De locatie van deze activiteit bepaalt de ernst van de aanval en of iemand zich bewust is tijdens de aanval of helemaal bewusteloos is.

2. Het is algemeen bekend dat bij 1 op de 220 kinderen jaarlijks epilepsie wordt vastgesteld, maar een meer verrassende statistiek is dat bij 1 op de 4 ouderen van 65 jaar en ouder jaarlijks epilepsie wordt vastgesteld.

3. Fotogevoelige epilepsie treft 3% van de mensen met de aandoening. Bij deze vorm van epilepsie worden aanvallen uitgelokt door knipperende lichten, of soms door bepaalde soorten patronen.

4. Alleen al in het Verenigd Koninkrijk leven 600.000 mensen met epilepsie. Dat is vergelijkbaar met mensen met autisme en vier keer zoveel als mensen met Parkinson.

5. Het NCBI (National Center of Biotechnology), dat een groep van 126 mensen met epilepsie bestudeerde, ontdekte dat 61,5% minstens één keer hoofdletsel had opgelopen in het jaar dat ze werden gevolgd.

6. Een medische helm kan zowel het gezicht als het hoofd beschermen om te voorkomen dat iemand met epilepsie valt en letsel oploopt.

7. Bijna 80% van de mensen met epilepsie leeft in landen met lage tot middeninkomens en driekwart van de mensen die in landen met lage inkomens leven, krijgt niet de behandeling die ze krijgen, wat resulteert in een kans op vroegtijdig overlijden.

8. Tot 70% van de mensen met epilepsie zou aanvalsvrij kunnen worden met het juiste gebruik van medicijnen tegen epilepsie.

9. Naar schatting 25% van de epilepsiegevallen kan worden voorkomen. Het voorkomen van hoofdletsel is bijvoorbeeld de meest effectieve manier om posttraumatische epilepsie te voorkomen.

10. Vele jaren geleden ervoeren mensen met epilepsie allerlei ongelijkheid als gevolg van hun aandoening. Bijvoorbeeld:

  • In zowel China als India wordt epilepsie algemeen gezien als een reden om huwelijken te verbieden of nietig te verklaren.
  • In het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland werden wetten die de nietigverklaring van een huwelijk op grond van epilepsie toestonden pas in 1971 gewijzigd.
  • In de Verenigde Staten van Amerika was het tot de jaren 1970 legaal om mensen met epilepsie de toegang te ontzeggen tot restaurants, theaters, recreatiecentra en andere openbare gebouwen.

In de wereld van vandaag hebben mensen met de diagnose epilepsie meer mensenrechten. De kans op beperkte toegang tot onderwijs, het niet kunnen behalen van een rijbewijs, belemmeringen om bepaalde beroepen uit te oefenen en beperkte toegang tot ziektekosten- en levensverzekeringen komen echter nog steeds veel voor.

Ontleend aan de WHO

Geschreven door Nico De Wilde